Сирний переполох

    1 Грудня, 2015 11:39
    Не встигли українські сировари наростити експорт свого товару до Росії, як північний сусід знову оголосив Україні торгове ембарго

    Після тривалого скорочення експортних поставок українського твердого сиру, у другому півріччі поточного року показники почали відновлюватися, і тенденція падіння експорту змінилася тенденцією зростання.

    Так, за даними дослідницької компанії AR-group, за липень-жовтень 2015 року поставки сиру за кордон збільшилися в 2 рази у порівнянні з аналогічним періодом 2014-го. Всього у звітному періоді на експорт було поставлено 4,3 тис. тонн твердого сиру, що вже в 1,7 разів більше показників перших шести місяців року. І, як відзначають в компанії, до кінця року цей розрив, безсумнівно, збільшиться.

    Як повідомлялося, в січні-червні 2015 року українські виробники сирів знизили обсяг експорту твердих сирів, за різними даними, в 4-6 разів (рік до року). За даними Державної фіскальної служби, експорт скоротився в 4,7 разів, а в грошовому вираженні – в 9,5 рази, до 10,97 млн доларів.

    Основним чинником зміни показників експорту в кращу сторону стало відновлення поставок сиру в РФ.

    Не від доброго життя

    Нагадаємо, сирна війна з північним сусідом почалася ще в 2012-му, і до 2014 року понад 20 українських сироварів і постачальників опинилися у чорному списку Росії. Наприкінці травня цього року Россільгоспнагляд дозволив ввезення сиру кільком українським підприємствам, внаслідок чого загальні обсяги українського експорту помітно виросли. У AR-group підрахували, що за період з червня по жовтень 2015 до РФ було поставлено майже 2 тис. тонн твердого сиру, що склало 46% від загального обсягу експорту цієї продукції.

    Однак, на жаль, тенденція, найімовірніше, матиме тимчасовий характер і позитивного впливу на весь ринок не справить. По-перше, як зазначили в AR-group, зміни торкнулися тільки трьох виробників: «Гадячсир» (ГК «Альміра», Полтавська обл.), «Лозовський МЗ» (ГК «Альміра», Харківська обл.) та Андрушівський МСЗ (ГК «Альянс», Житомирська обл.).

    По-друге, Росія знову заявила про намір закрити свій ринок для українських продуктів з 1 січня 2016 року – з моменту, коли має набути чинності Угода про асоціацію України з ЄС. Такою є відповідь РФ на введення Україною санкцій проти ряду російських громадян і компаній.

    Можливе введення Росією з 1 січня 2016 року ембарго на імпорт продуктів з України вже практично ніяк не позначиться на обсязі поставок українських сирів до РФ.

    «Збільшення експорту дуже ситуативне, і має тимчасовий характер, будувати якісь стратегічні плани не можна. Підтвердженням цьому може служити анонсоване урядом РФ продембарго щодо України», – зазначив Павло Шевчук, директор з маркетингу ТОВ «Клуб сиру».

    Таким чином, попри відновлення поставок в РФ, загалом за рік експорт твердих сирів продемонструє негативну динаміку розвитку, стверджують експерти. «Очікується, що за підсумками 2015 року його обсяги складуть близько 10 тис. тонн, а це в 1,8 рази менше рівня, зафіксованого в 2014-му – трохи більше 18 тис. тонн», – зазначив аналітик AR-group Володимир Михайленко. У 2016 році, враховуючи наміри керівництва РФ повністю заборонити експорт українських продуктів харчування, експерти AR-group прогнозують скорочення експорту до рівня 5 тис. тонн на рік.

    Немає лиха без добра

    Гарна новина в тому, що прийдешнього продуктового ембарго вітчизняні сировиробники не бояться. За останні роки вони повільно, але впевнено пристосовувалися до життя в умовах відсутності найбільшого експортного ринку.

    «Можливе введення Росією з 1 січня 2016 року ембарго на імпорт продуктів з України, на мою думку, вже практично ніяк не позначиться на обсязі поставок українських сирів до РФ, оскільки протягом декількох років Роспотребнадзор і Россельхознадзор неодноразово під надуманими приводами обмежували ці поставки аж до повного їх припинення. З огляду на це виробники сирів протягом 2013-2015 рр. скоротили виробництво сирів в обсязі, який раніше поставлявся до Росії, і частково переорієнтували експорт на інші зарубіжні ринки», – говорить Ярослав Левицький, фахівець-аналітик Інформаційної компанії «ПроАгро».

    Так, компанія «Клуб сиру» відмовилася від російського ринку ще в 2012-му після перших проблем у торговельних взаєминах з сусідом і 80% своєї продукції реалізує сьогодні в Україні. «У 2015 році компанія експортувала понад 500 тонн продукції в дев'ять країн: Ізраїль, Молдова, Грузія, Казахстан, США, Придністров'я, Узбекистан, Азербайджан. Крім того, тривають переговори щодо постачання до інших країн. Зараз провадиться активна робота з розвитку альтернативних Росії експортних ринків. Думаю, це почне давати відчутні плоди вже в 2016-му», – зазначив Павло Шевчук.

    Правда, справедливості заради, експерти відзначають, що повністю компенсувати втрату російського ринку вдасться нескоро, якщо вдасться взагалі. За даними AR-group, до введення заборони на ввезення українських сирів до РФ частка Росії в експорті твердих сирів з України становила 87%.

    «Велика частина продукції, виробленої українськими сироварами, орієнтована виключно на споживачів пострадянського простору, тому безпосередньо компенсувати втрату ринку РФ за рахунок інших ринків неможливо. Іншими словами, альтернативи ринку РФ немає», – категорично заявив Володимир Михайленко.

    Якість нашого молока не дозволить варити сири з європейськими смаками. Кліматичні умови й генетика корів, а також логістика сирого молока не дають таких показників білка і жирності, як у «сирних» європейських країнах.

    Що стосується перспектив виходу на європейські ринки, то вони, за словами експерта, дуже сумнівні. «Звичайно, можна працювати над популяризацією українських сирів на нових експортних ринках збуту, у тому числі й на ринку ЄС, але на це потрібні десятиліття і колосальні капітальні витрати. Як приклад можна взяти лікеро-горілчану галузь, яка вже понад 20 років, небезуспішно, але й без запаморочливих проривів, займається просуванням на світовий ринок бренду «горілка», – зазначив Володимир Михайленко.

    Причин, які не дозволять українським сирам зайняти гідне місце на полицях європейських магазинів, чимало. Вкрай високий рівень конкуренції; низький рівень розвитку великотоварного виробництва сирого молока, що не дозволяє українським виробникам випускати конкурентоспроможну на європейському ринку продукцію; нормативно-правові труднощі, пов'язані з сертифікацією виробництва та продукції; відсутність продукту, що враховує специфіку споживчих переваг європейського споживача тощо.

    «Основною перешкодою є практична відсутність в Україні молока вищої якості для виробництва продуктів для кінцевого споживача в ЄС. Без принципового вирішення цього питання вітчизняні виробники зможуть постачати в ЄС лише молочну продукцію з метою її подальшої переробки – сухе молоко, молочну сироватку, вершкове масло і т.п.», – говорить Ярослав Левицький.

    «Українські сири і європейські складно порівнювати. Якість нашого молока не дозволить варити сири з європейськими смаками. На жаль, кліматичні умови й генетика корів, а також логістика сирого молока не дають таких показників білка і жирності, як у «сирних» європейських країнах – така об'єктивна реальність, і це стосується не лише України. З тієї ж причини Україна виробляє тільки молоді сири, які далеко не завезеш», – погоджується Денис Пріймягі, власник мережі магазинів «Сирне королівство». Тому, за його словами, вітчизняним виробникам таки доведеться розвивати співпрацю з прилеглими країнами: Туреччиною, Білоруссю, Казахстаном, Грузією, Молдовою, можливо, Польщею та Угорщиною.

    Купуй українське

    Таким чином, зараз основна маса сиру залишається в Україні. За даними Асоціації виробників молока (АВМ), із 104,5 тис. тонн сиру, виробленого за 10 місяців поточного року, всього 8,4 тис. тонн пішли на експорт. Однак компенсувати втрату російського ринку внутрішнім попитом теж навряд чи вийде.

    У вересні виробники сирів знову підняли ціни, які дійдуть до споживача до нового року. Загалом за рік ціни зростуть приблизно на 25%.

    Аналітик асоціації Яна Музиченко зазначає, що різке падіння рівня доходів українців позначилося зокрема й на споживанні молочних продуктів. Від початку року споживання сиру скоротилося майже на 28%. «За норми споживання сиру в 6,6 кг на рік на душу населення, українці споживають в середньому 5 кг. У той час як у Росії цей показник досягає 6 кг, в Європі – 11 кг (в самих сирних країнах – до 20-25 кг – Ред.)», – говорить вона.

    «В Україні споживання сиру на душу населення в кілька разів менше, ніж в Європі. Тому рости є куди. Але обсяги, які втрачають українські виробники в Росії, на внутрішньому ринку спожити все одно не під силу – Україна стільки не з'їсть. Треба експортувати», – погоджується Денис Пріймягі.

    Не сприяє збільшенню попиту й зростання цін. За даними АВМ, за рік кілограм сиру «Російський» подорожчав на 17,74 грн – до 107,75 грн/кг, «Голландський» – на 16,2 грн (101,1 грн/кг). У середньому, за словами Павла Шевчука, з початку року ціни на сир зросли на 15-20%.

    «Пов'язано це, насамперед, із підвищенням цін на сировину (молоко), частка якого в структурі собівартості складає до 80%», – пояснив він. Експерт зазначає, що у вересні виробники знову підняли ціни, які дійдуть до споживача до нового року. Загалом за рік ціни зростуть приблизно на 25%, вважає він.

    Не дивно, що в результаті падіння внутрішнього попиту, зменшення експорту і зростання цін виробництво твердих сирів в Україні скорочується. «Після закриття російського ринку значна частина сироварень, в основному невеликих, припинили працювати. Втрималися тільки великі виробники, та й ті скоротили виробництво», – розповідає Яна Музиченко. Однак завдяки відкриттю російського ринку окремим виробникам цей показник менший, ніж міг би бути. За даними АВМ, за 10 місяців 2015 року показники зменшилися всього на 2,3%.

    За прогнозами AR-group, за підсумками року виробництво скоротиться на 5% (до 99 тис. тонн) проти 103,5 тис. тонн, зафіксованих у 2014 році.

    «У 2016-му очікується подальше скорочення обсягів виробництва твердих сирів в Україні, що зумовлено збереженням чинності всіх ключових факторів, які обумовлюють цю тенденцію: скорочення експорту, зниження доходів населення, зростання цін та інше», – підсумував Володимир Михайленко.

    Теги: Росспоживнагляд експорт Державна фіскальна служба Россільгоспнагляд молочна промисловість продуктове ембарго Асоціація виробників молока
    ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ
    Коментарі
    1000 символів лишилося
    ТОП МАТЕРІАЛІВ



      Архів