Що буде з гривнею і чи варто чекати чергового підвищення цін на продукти?

    8 Грудня, 2015 11:45
    Після піврічної стабільності, коли гривня утримувалася в коридорі 21-23 грн/дол., національну валюту знову лихоманить

    У жовтні курс гривні почав знижуватися, наближаючись до позначки 24 гривні за долар, що спровокувало новий сплеск панічних настроїв серед українців та розмови про чергове зростання цін на продукти харчування. В українському уряді запевняють, що причин для паніки немає і подальшого падіння гривні не відбудеться. Проте експерти вважають, що національна валюта може подешевшати до 25 гривень за долар вже до кінця року, а в наступному – сягнути позначки в 30 гривень за один «зелений».

    Нестабільна гривня

    Після жовтневої девальвації гривні міністерство фінансів України негайно заспокоїло громадськість, заявивши, що ослаблення національної валюти, яке наразі спостерігається, викликане здебільшого сезонним чинником, а також тиском на ринок зайвої гривневої ліквідності, спровокованої виплатами Фонду гарантування вкладів.

    «Сезонний фактор. Завжди саме в цей період відбуваються певні коливання курсу і ослаблення гривні», – сказав під час години запитань до уряду у Верховній Раді заступник міністра фінансів Ігор Уманський.

    Водночас заступник міністра зазначив, що коливання гривні будуть короткостроковими і національна валюта стабілізується вже до новорічних свят, а ближче до різдвяних – навіть почне зміцнюватися.

    Разом з тим, прогнози аналітиків далеко не такі оптимістичні, як у Мінфіні. Зокрема, керівник відділу по роботі з борговими інструментами інвестиційної компанії Concorde Capital Юрій Товстенко вважає, що нинішня девальвація гривні більшою мірою пов'язана зі зниженням пропозиції валюти на міжбанківському ринку.

    «З одного боку, надходження експортерів реально скорочуються через зниження цін на світових сировинних ринках, а виручка агрокомпаній носить сезонний характер. З іншого, боку, учасники ринку, бачачи зростання курсу долара, намагаються притримати обсяги на продаж, щоб вичекати кращого курсу», – говорить Товстенко.

    За його словами, поряд з падінням експортної виручки ситуацію посилює низький рівень припливу іноземного капіталу в країну. За таких умов Товстенко прогнозує, що гривня продовжить плавно девальвувати.

    «Різкі коливання стримуватиме НБУ, проте утримувати гривню стабільною ціною резервів та адміністративних обмежень він не буде. До кінця року гривня, ймовірно, знизиться до 25 грн/дол., А в наступному році не виключене зниження до 30 грн/дол.», – підкреслив Товстенко.

    За словами експертів, наразі девальвація гривні практично не позначилася на цінах в країні, проте у разі реалізації песимістичного сценарію падіння української валюти, Україну очікує черговий стрибок цін, у тому числі – на продукти харчування.

    «Недавнє падіння нацвалюти поки не суттєво відбивається на цінах, враховуючи часткову ревальвацію та наявність вже закладеного девальваційного ризику. У разі подальшого істотного падіння вартості нацвалюти, продукція, яка має імпортну складову у виробництві або взагалі імпортується, безумовно, буде дорожчати», – вважає керівник експертної групи асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Остапчук.

    Фрукти (переважно цитрусові) в поточному році можуть бути дешевші, ніж зазвичай, через значне погіршення відносин між Туреччиною та РФ.

    Згодна з ним і голова аналітичного департаменту консалтингової компанії ААА Марія Колесник. За її словами, за останній місяць наша національна валюта девальвувала за курсом міжбанку всього на 2%, що не є достатнім фактором для цінового зростання. Однак якщо процес девальвації збережеться й надалі, зростання споживчих цін буде неминучим.

    Як пояснили в торговельній мережі «Брусничка», девальвація національної валюти найбільш помітно проявляється в цінах на імпортну продукцію. Проте вартість вітчизняних товарів теж прив'язана до долара, оскільки в процесі виробництва підприємства часто використовують закордонне обладнання та комплектуючі, закуповують за кордоном тару або матеріали для її виготовлення. Тому ціни на вітчизняне продовольство у разі подальшого зниження гривні також підуть вгору.

    Неминуче зростання

    Втім, як зазначає Колесник, протягом останніх двох місяців в Україні й так спостерігалося зростання цін на продукти харчування, проте воно було обумовлене не курсовими коливаннями, а сезонним фактором.

    «Так, внаслідок посухи різко подорожчали овочі, постійно спостерігалося незначне підвищення цін на молоко та молокопродукти. Слід зазначити, що подорожчання молокопродуктів стало результатом зростання закупівельних цін на сире молоко», – говорить Колесник.

    Аналітик також прогнозує, що найближчим часом можна очікувати подорожчання круп і макаронних виробів, що буде обумовлено зростанням цін на вітчизняне зерно.

    «За місяць вартість українського зерна і, зокрема, продовольчої пшениці на портових елеваторах зросла в середньому на 10%, що може відбитися на кінцевій ціні для споживача круп і макаронних виробів. Також подорожчання кормів вплине на собівартість виробництва м'яса та може послужити додатковим поштовхом для цінового зростання», – вважає експерт.

    У грудні підвищення роздрібних цін на м'ясо може скласти від 5% до 8%, на яйця – до 10%, крупи і макаронні вироби – близько 2%.

    Водночас у «Брусничці» вважають, що подорожчання, наприклад, свинини і фруктів, буде стримуватися через політичний чинник. Зокрема, свинина може подешевшати на вітчизняному ринку у зв'язку з рішенням Росії заборонити імпорт цього продукту з України. А фрукти (переважно цитрусові) в поточному році можуть бути дешевші, ніж зазвичай, у результаті значного погіршення відносин між Туреччиною та РФ, що спричинило введення Росією ембарго на ввезення в країну турецьких товарів.

    Разом з тим, в торговельній мережі визнають, що через нестабільність в українській економіці зростання цін на продукти харчування загалом є неминучим.

    «На жаль, через нестабільну економічну ситуацію в країні не треба бути фахівцем, аби передбачити зростання цін практично на всі групи товарів. Найближчим часом ми очікуємо сезонного подорожчання молочної продукції приблизно на 10%, рослинної олії, овочів, курячого м'яса, оскільки у вітчизняних постачальників з'явилася можливість експортувати його в Китай», – говорить начальник PR-відділу мережі «Брусничка» Яна Лєстєва.

    Експерти також сходяться на думці, що фактор наближення новорічних і різдвяних свят, які в Україні завжди були каталізатором цінового зростання, буде актуальним і в поточному році.

    «У результаті в грудні збільшення роздрібних цін на м'ясо може скласти від 5% до 8%, на яйця – до 10%, крупи і макаронні вироби – близько 2%. Що ж стосується тепличних овочів і фруктів, то ціна перед святами може підскочити на 20% -30%», – говорить Колесник.

    Водночас експерти додають, що чергова хвиля інфляції в країні може спровокувати посилення тенденції до переходу українців на дешевші продукти харчування, яка спостерігається останні два роки та обумовлена зниженням купівельної спроможності.

    Теги: Росія інфляція імпорт експорт туреччина Китай продовольче ембарго
    ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ
    Коментарі
    1000 символів лишилося
    ТОП МАТЕРІАЛІВ



      Архів